1946: 12-0 på Stadion!

1946: 12-0 på Stadion!

12-0 og 20 000 på tribunen gjorde den første virkelige landskampen i Bergen til en fest.

Brann tenkte offensivt igjen. Ny trener ble ansatt. Thomas Mitchell var en anerkjent størrelse på området og for første gang i Branns historie reiste klubben på treningsleir. Koner, forloveder og barn var med de 22 Brann-spillerne som tilbrakte to uker i Nordfjordeid med trening og samvær. Treningsleiren var et særdeles velykket eksperiment og man ble enige om å gjøre det til en årviss begivenhet hvis mulig.

Denne sommeren ble også den første hele landskampen spilt på Stadion. Det hadde vært forsøkt spilt en før, mot Irland i 1922, men den regnet bort og måtte avbrytes.

Nå sto Finland på motsatt banehalvdel, og det ble en minnerik forestilling. Norge vant nemlig 12-0! Det er landslagsrekord fremdeles. 20 000 tilskuere var vitner til rekordkampen. Men det skal nevnes at Finland stilte med et helt nytt lag. Mange av dem som falt i vinterkrigen var fotballspillere og annen idrettsungdom. Men 12-0 og 20 000 på tribunen gjorde den første virkelige landskampen i Bergen til en fest, tross det. Ingen Brann-spillere var med på Norges lag, men Per Frantzen fra Pallas fikk sin eneste landskamp i dette oppgjøret. Pallas og Høiden slo seg forøvrig sammen i løpet av sesongen 1946-47, og Branns 5-0 seier over Høiden i august ble ikke tellende i serien. Den nye sammenslåtte klubben het en stund Høiden/Pallas, men tok etter hvert navnet Varegg.

Brann hadde en ok sesong, men måtte forlate cupen i 4. runde. Det ble 16 seire og seks tap på de 27 kampene, men de fleste seirene kom mot lokale motstandere. Likevel viste sesongen klar fremgang, og man gikk løs på neste sesong med samme trener og fornyet glød. 

I friidretten markerte Knut Nordgreen seg for alvor da han vant lengde i landskampen mot Danmark med et hopp på 7.01. Brann tok også ni førstepremier i kretsmesterskapet.

En ny generasjon skiløpere begynte også å gjøre seg gjeldende. Blant annet gikk navnene til de tre brødrene Høysæther igjen på resultatlistene. Det skulle de gjøre i mange år fremover.

Teksten er hentet fra boken ”Sportsklubben Brann – 100 år med tro, håp og kjærlighet”, skrevet at Atle Nielsen og utgitt på Schibsted Forlag i 2008

17

På denne dag i 2003

i 2003 kom Kenneth Storvik ut fra pensjonistenes rekker og signerte for Brann etter å egentlig ha lagt opp.

17. januar 2003

Flest kamper

SpillerKamper
Reidar Zahl13
Kjell Seim13
Sigurd Zachariassen13
Erling Bremerthun12
Olaf Marthiniussen12

Flest mål

SpillerMål
Gunnar Skagen17
Sigurd Zachariassen17
Kjell Seim10
Reidar Zahl9
Per Sundsbak8

A-lagsstallen 1946

Reidar Zahl
Kjell Seim
Sigurd Zachariassen
Erling Bremerthun
Olaf Marthiniussen
Gunnar Skagen
Albert Engevik
Per Sundsbak
Art Andersen
Lars Berge
Trygve Sigvaldsen
Birger Nilsen
Oddvar Hansen
Terje Pettersen
Ingolf Handeland Olsen
Christian Taranger
Frank Stene
Ukjent Thomassen
Se full oversikt