2014: Dramatisk nedrykk fra Tippeligaen

2014: Dramatisk nedrykk fra Tippeligaen

2014 var spådd til å bli en opptur, men endte med verst tenkelige utgang, nemlig nedrykk til 1. divisjon.

Da laget tok fatt på forberedelsene til 2014-sesongen sto svenske Rikard Norling ved roret som ny trener. Han hadde nettopp ledet Malmø til seriemesterskap og var kåret til årets trener i hjemlandet sitt. Det skapte forventninger.

Unge Ibrahima Dramé var på plass, og etter hvert signerte Brann også gode navn som Vadim Demidov og Erlend Hanstveit i tillegg til den svenske spissen Jakob Orlov. Laget ble tippet i toppen, og Norling var ikke snauere enn at han gjorde det klart at det var mulig å vinne Tippeligaen. Klubbens offisielle målsetting var topp 3.

Da vi så fasiten etter 30 serierunder viste den 14. plass. Ti tapte kamper på hjemmebane, foran egne fans, var hovedårsaken til at lagets poengfangst ble fryktelig mager. Det endte med to kvalifiseringskamper mot Mjøndalen, som ble nummer tre i 1. divisjon. Etter 1-1 hjemme ble det 0-3 i den avgjørende kampen.

Branns forsøk på å heve prestasjonene mens det ennå var tid, besto i å hente den meritterte spissen Marcus Pedersen fra Vitesse i Nederland og den gamle stadionhelten Azar Karadas. Begge viste glimtvis klasse, men ikke nok til å berge plassen.

Sogndal og Sandnes Ulf rykket ned sammen med Brann. I den andre enden av tabellen sikret Molde seg sitt tredje seriemesterskap foran Rosenborg og Odd, og de blå sikret The Double da de også vant cupfinalen.

Var det noe positivt å ta med seg. Ja, to ting:

Ungdomslinjen som klubben hadde jobbet med siden 2008 ble ytterligere forsterket i 2014. Kasper Skaanes og Andreas Vindheim var de to som gjorde seg mest bemerket. Men de var ikke alene, for troppen hadde flere unge bergensere enn på mange år.

Det gjorde seg direkte utslag i årets andre positive sak, nemlig mesterskapet til juniorene. Ungguttene avsluttet sesongen med å vinne NM-gull etter 3-2-seier over Lillestrøm. Seieren sikret også Brann en plass i UEFA Youth League i 2015, også omtalt som juniorenes Champions League.

17

På denne dag i 2003

i 2003 kom Kenneth Storvik ut fra pensjonistenes rekker og signerte for Brann etter å egentlig ha lagt opp.

17. januar 2003

Flest kamper

SpillerKamper
Erik Huseklepp37
Fredrik Haugen35
Amin Askar34
Kasper Skaanes34
Jakob Orlov33

Flest mål

SpillerMål
Jakob Orlov10
Amin Askar6
Erik Huseklepp6
Kasper Skaanes6
Kristoffer Larsen4

A-lagsstallen 2014

Erik Huseklepp
Fredrik Haugen
Amin Askar
Kasper Skaanes
Jakob Orlov
Piotr Leciejewski
Kristoffer Barmen
Erlend Hanstveit
Andreas Vindheim
Jonas Grønner
Stéphane Badji
Birkir Már Sævarsson
Daniel Mojsov
Erdin Demir
Hassan El Fakiri
Kristoffer Larsen
Marcus Pedersen
Azar Karadas
Håkon Lorentzen
Markus Jonsson
Ibrahima Dramé
Vadim Demidov
Øystein Øvretveit
Eirik Birkelund
Ådne Nissestad
Fredrik Pallesen Knudsen
Simen Lassen
Se full oversikt