1974: Elliot-epoken

1974: Elliot-epoken

Med 4. plass i serien og semifinale i cupen, begynte Brann å markere seg i teten av norsk fotball.

For første gang siden 1968 ble det seier i seriepremieren, og det på bortebane. Solide sifre ble det også. Brann vant hele 5-2 over Sarpsborg og inntok tabelltoppen etter første serierunde. Men det var raskt ned på jorden igjen med 0-4 hjemme for Molde i andre kamp. Likevel; Elliots inntreden skapte en viss stabilitet i det ustabile laget, og Brann ledet faktisk serien halvveis etter en flott vårsesong.

Like stabilt var det ikke i kulissene, der man kranglet om fotballstyret eller hovdstyret hadde det økonomiske ansvaret for fotballens disposisjoner. Underskuddet var rekordstort, og generalforsamlingen en arena for personangrep og sjikane. Det endte med at det sittende styret ble kastet.

Midt oppi dette leverte altså Brann en flott sesong, selv om formen sviktet på slutten. Etter å ha ligget på bronseplass nesten hele høsten, tapte Brann den siste hjemmekampen mot Skeid og mistet en tilsynelatende sikker medaljeplass.

I cupen ble det revansje over Molde etter to forsmedelige serietap. I kvartfinalen scoret Steinar Aase og Endre Blindheim og sikret 2-1 til Brann foran 17 500 tilskuere på Stadion. I semien ble det imidlertid 1-3 for Skeid og farvel til ny drøm om finale. Både Egil Austbø, som var tilbake etter trenergjerning på Stord, og Helge Karlsen spilte landskamper for Norge i en sesong som lovet mer enn den egentlig ga.

Hopp- og langrennssporten lå nå nesten helt nede i klubben, men alpinistene fortsatte å plukke premier i lokale renn.

Orienteringssporten, som hadde hatt mange gode år i Brann, lå også helt nede, og det ble vurdret å stryke idretten fra programmet. Det ble foreløpig ikke noe av.

Friidrettsavdelingen ble oppløst, men beholdt likevel sitt medlemsskap i Norges Friidettsforbund. Brann var i ferd med å bli Ski- og Fotboldklubben Brann igjen.

Teksten er hentet fra boken ”Sportsklubben Brann – 100 år med tro, håp og kjærlighet”, skrevet at Atle Nielsen og utgitt på Schibsted Forlag i 2008

17

På denne dag i 2003

i 2003 kom Kenneth Storvik ut fra pensjonistenes rekker og signerte for Brann etter å egentlig ha lagt opp.

17. januar 2003

Flest kamper

SpillerKamper
Tor Enge28
Helge Karlsen28
Steinar Aase28
Egil Austbø28
Kjell Øyasæter27

Flest mål

SpillerMål
Kjell Øyasæter14
Endre Blindheim12
Frode Larsen6
Steinar Aase5
Jan Erik Osland4

A-lagsstallen 1974

Tor Enge
Helge Karlsen
Steinar Aase
Egil Austbø
Kjell Øyasæter
Tore Nordtvedt
Frode Larsen
Atle Hellesø
Endre Blindheim
Rune Pedersen
Jan Erik Osland
Bjørn Dahl
Atle Bilsback
Bjørn Tronstad
Per Egil Pedersen
Ole Kobbeltvedt
Jan Knudsen
Se full oversikt