1972: Endelig en tittel igjen

1972: Endelig en tittel igjen

Så vant Brann cupen igjen, for første gang på lenge.

Men cupfinaleseieren over Rosenborg var avslutningen på en lang og turbulent sesong, som begynte med noe så absurd som at Kniksen fikk et halvt års karantene!

Ja, det er helt sant: I en innendørsturnering i Haukelandshallen gikk den hjemkomne sønn til fysisk angrep på dommeren etter en krangel om et innkast! Dommen var streng: Seks måneders utestengelse. Hva i all verden var dette for noe? Var Kniksen endelig kommet hjem, og så skulle ikke Brann få bruke ham? Over hele Bergen ristet folk vantro på hodet.

Og serien begynte like godt med tre strake tap, blant annet 0-1 for Skeid på Stadion. Og hvem scoret for Skeid? Jo, det gjorde Endre Blindheim, som hadde meldt overgang til Oslo-klubben. Det bedret seg litt for Brann frem mot sommerpausen. Og høstsesongen, med Kniksen på plass igjen, ble slett ikke verst. Brann endte på 8. plass av de tolv i den nye serien, men i cupen gikk det altså hele veien.

Og det var Rosenborg som sto på andre banehalvdel i snøværet på Ullvaal 22. oktober denne høsten. ”Dukken” Osland scoret kampens eneste mål, og Bergen tok av som bare Bergen kan. Utrolig nok ble Kniksen, som satt på sidelinjen halve sesongen, kåret til Årets spiller i Norge, og Brann var i flytsonen igjen. Cupseiren smakte særdeles godt for et hardt prøvet lag som ikke hadde vunnet NM-gull på 47 år.

Fasit for 1972: 31 kamper, 15 seire, seks uavgjorte og ti tap.

Jan Nævdal var den store profilen blant friidrettsguttene. Han var blant landets aller fremste 400 meter-løpere og representerte Norge både individuelt og i stafett. Senere i sesongen meldte han overgang til hardt satsende Gular, som var i ferd med å feste grepet som den store friidrettsklubben i byen.

Teksten er hentet fra boken ”Sportsklubben Brann – 100 år med tro, håp og kjærlighet”, skrevet at Atle Nielsen og utgitt på Schibsted Forlag i 2008

17

På denne dag i 2003

i 2003 kom Kenneth Storvik ut fra pensjonistenes rekker og signerte for Brann etter å egentlig ha lagt opp.

17. januar 2003

Flest kamper

SpillerKamper
Erling Mikkelsen29
Tore Nordtvedt29
Kjell Øyasæter28
Jan Erik Osland25
Arnfinn Espeseth24

Flest mål

SpillerMål
Jan Erik Osland9
Kjell Øyasæter9
Frode Larsen5
Arnfinn Espeseth5
Roald "Kniksen" Jensen3

A-lagsstallen 1972

Erling Mikkelsen
Tore Nordtvedt
Kjell Øyasæter
Jan Erik Osland
Arnfinn Espeseth
Torgeir Hauge
Rune Pedersen
Øystein Skudal
Helge Karlsen
Frode Larsen
Oddvar Træen
Bjørn Dahl
Ole Kobbeltvedt
Roald "Kniksen" Jensen
Atle Bilsback
Ivar Farestvedt
Rolf Birger Pedersen
Jan-Gunnar Furu
Arild Hetleøen
Olav Abrahamsen
Cato Emil Ellingsen
Perry Fedje
Se full oversikt