1909: Første kampen

1909: Første kampen

Ski- og Fotboldklubben Brann spilte sin første kamp 1. nyttårsdag 1909. Motstander var den allerede godt etablerte Bergens Fotballklubb, og arenaen var Møhlenpris.

At kampen ble spilt på en dag da man skulle tro klubbens skiavdeling ville hatt bedre forutsetning for å drive konkurranse, hindret ikke et par hundre tilskuere fra å møte opp på Møhlenpris. Det kostet fem øre å se Branns første ordentlige fotballkamp, og resultatet ble 1-1.

Men skiavdelingen var også aktiv denne vinteren. I februar ble det arrangert landsrenn på Ulriken og den ferske bergensklubben markerte seg ved at Birger Gjestland tok andreplassen i kombinert, mens Otto Dahl ble nummer fem i sin klasse i hopp.

Fotballavdelingen spilte flere kamper mot Bergens Fotballklubb den vinteren og våren. Også Katedralsskolen hadde et godt lag, som slo Brann 4-0 16. mai. Var det en forsmak på senere 16. Mai-nederlag allerede den gangen?

I august kom i hvert fall den første seieren, og den på bortebane. I den første av en lang rekke kamper mot Stavangerlaget SIF, vant Brann 3-2 i Stavanger.

Høsten 1909 ble det også storseirer over to andre nystartede lag i Bergen, nemlig Viking og Lyn, Bergen. Brann spilte tolv kamper i sitt første hele leveår. Tre av dem endte med seier, tre endte uavgjort og seks av kampene ga tap.

Flere av Branns spillere hadde også representasjonsoppgaver i løpet av dette første året. Syv Brann-spillere var med på bylaget som spilte mot tyske orlogslag den sommeren.

Teksten er hentet fra boken ”Sportsklubben Brann – 100 år med tro, håp og kjærlighet”, skrevet at Atle Nielsen og utgitt på Schibsted Forlag i 2008

09

På denne dag i 1933

ble Erik Sletten født. Han spilte 159 kamper som keeper fra 1951 til 1961.

9. desember 1933