2011: Lurte ekspertene

2011: Lurte ekspertene

Før sesongen spådde Norges største avis nedrykk for Brann i 2011. Det endte med 4. plass og cupfinale på Ullevaal.

Dermed blir sesongen historisk sett året da ingen trodde på Brann, men der laget gjorde alle spådommer til skamme og leverte en solid og spennende sesong.

En ny økonomisk hverdag hadde meldt seg på Stadion. Og da stjernespilllere som Petter Vaagan Moen, Erik Huseklepp og Jan Gunnar Solli sa takk for seg etter 2010-sesongen, måtte klubben handle i Bosman-markedet. Flere nye kom inn, men ekspertene vurderte de slettes ikke som gode nok, og Brann ble tippet fra 13.- til 15. plass i Tippeligaen.

Carl-Erik Torp (Kongsvinger), Fredrik Haugen (Løv-Ham), Kim Ojo (Nybergsund-Trysil), Lars Grorud (Sogndal) og Piotr Leciejewski (Sogndal) var nykommere uten altfor store forventninger knyttet til seg, men de leverte. Spesielt Ojo ble en åpenbaring med totalt 15 seriemål. Bentley ble kjøpt inn fra Odd Grenland da Huseklepp ble solgt til Bari, men klarte ikke å innfri i sitt første år.

Seriestarten ble vanvittig. Det begynte med en sensasjonell 2-1-seier over Rosenborg på Stadion og fortsatte med enda mer overraskende 4-1 over Lillestrøm på Åråsen. Nye Brann leverte, og de sjarmerte. Her var det gutter som blødde for drakten, og som i løpet av kort tid hadde skapt et bedre samhold og en fin garderobekultur.

Utover sesongen plukket laget jevnt med poeng. De ble aldri noen gullkandidat, men nedrykksfaren ble relativt tidlig avverget, og før siste serierunde var laget med i medaljekampen. Det endte med tap for Aaalesund og en 4. plass til slutt.

Også i cupen ble det mye  juble for. Sogndal ble slått på straffesparkkonkurranse i 4. runde, og i kvartfinalen led Viking samme skjebne i Stavanger. I begge kampene viste Leciejewski seg som en meget god målvakt på straffespark. Det ble semifinale i Fredrikstad og seier som ga finaleplass.

Selve cupfinalen ble en nedtur. Brann spilte sin svakeste kamp for året og Aalesund vant 2-1. Det var skuffende for de rundt 10.000 bergenserne som hadde farget Oslo rød i dagene før finalen.

Årets største nedtur skjedde på Fosshaugane i høstsesongen. Carl-Erik Torp kom innpå mot slutten, men fikk hjertestans og falt om ute på banen. Snarrådig personell reddet livet hans med hjertestarter, men det ble senere konkludert med at karrieren nok var over.

Det preget både klubben og spillerne i tiden som kom. Da Torp var tilbake på Stadion i siste hjemmekamp mottok han velfortjent hyllest fra publikum, samtidig som Brann gjorde det klart at de ønsket å finne en rolle til ham på Stadion resten av kontraktstiden.

Rune Skarsfjord ble kåret til Årets trener av trenerforeningen, mens Rodolph Austin bler årets spiller i de fleste aviser og også blant kollegene i spillerforeningen. Carl-Erik Torp ble av NISO utropt til Årets profil.

>> Her kan du lese alle reportasjene om cupfinalen 2011

 

17

På denne dag i 2003

i 2003 kom Kenneth Storvik ut fra pensjonistenes rekker og signerte for Brann etter å egentlig ha lagt opp.

17. januar 2003

Flest kamper

SpillerKamper
Diego Guastavino35
Erik Mjelde35
Kim Ojo35
Hassan El Fakiri35
Birkir Már Sævarsson33

Flest mål

SpillerMål
Kim Ojo18
Diego Guastavino9
Erik Mjelde8
Rodolph Austin8
Zsolt Korcsmár4

A-lagsstallen 2011

Diego Guastavino
Erik Mjelde
Kim Ojo
Hassan El Fakiri
Birkir Már Sævarsson
Zsolt Korcsmár
Piotr Leciejewski
Fredrik Haugen
Chukwuma Akabueze
Rodolph Austin
Lars Grorud
Bjørnar Holmvik
Carl-Erik Torp
Christian Kalvenes
Bjarte Haugsdal
Tadas Labukas
Yaw Ihle Amankwah
Maxi Bajter
Kristoffer Larsen
Håkon Opdal
Gabriel Nicolás Mezquida
Kristoffer Barmen
Kjetil Skogen Kalve
Lars-Henrik Skage
Jacinto Júnior Conceição Cabral
Eirik Birkelund
Se full oversikt