1990: Naboer i toppen

1990: Naboer i toppen

Dette skulle bli sesongen der Brann for alvor var med i både serie og cup, nesten helt til mål.

Det var også sesongen da den svenske unggutten Joachim Björklund fikk sitt gjennombrudd. Dessuten debuterte Kniksens sønn, Sondre Jensen, på A-laget. Men kanskje aller mest oppsiktsvekkende var det at Bergen hadde to lag i øverste divisjon.

For naboene fra Fyllingsdalen hadde gjort det kunststykket å klatre gjennom fem divisjoner og helt opp i toppen i norsk fotball. Og mange topplag skulle få bryne seg på det gammeldagse kunstgresset på Varden i sesongene fremover. Brann spilte 0-0 der, og tapte like godt 2-3 for oppkomlingene hjemme på Stadion.

Men det verste nederlaget kom i cupen. For etter å ha snudd 0-2 for Lyn på Stadion til 3-2 i løpet av det siste kvarteret i 4. runde og slått Lillestrøm 4-1 i kvartfinalen, ventet Fyllingen på Varden i semien.

Det var folkefest i Bergen. 10 124 tilskuere presset seg inn på Varden for å se oppgjøret, som Fyllingen overraskende nok vant 2-0 etter to scoringer av Ola Lyngvær. Trener Kjell Tennfjord hadde dermed tatt oppkomlingene helt til cupfinalen, der de forøvrig fikk grundig juling av dobbeltmestrene  Rosenborg.

Men i serien var Brann med helt inn. Da én runde gjensto kunne faktisk Brann ta gullet. Det fordret riktignok seier over Rosenborg i Trondheim, helst med flere mål, og det ble naturligvis for mye. For nå var Rosenborg i ferd med å etablere seg som uslåelige, og Brann hadde sendt Per Egil Ahlsen til Düsseldorf .

Trønderne ble for sterke, De vant 2-0, og så jevnt var det i toppen at rødtrøyene med det endte utenfor medaljeplass. Tromsø snappet sølvet og Molde bronsen. Fyllingen endte midt på tabellen etter en sensasjonell debut i toppserien.

Teksten er hentet fra boken ”Sportsklubben Brann – 100 år med tro, håp og kjærlighet”, skrevet at Atle Nielsen og utgitt på Schibsted Forlag i 2008

17

På denne dag i 2003

i 2003 kom Kenneth Storvik ut fra pensjonistenes rekker og signerte for Brann etter å egentlig ha lagt opp.

17. januar 2003

Flest kamper

SpillerKamper
Tore Hadler-Olsen28
Mons Ivar Mjelde27
Olafur Thordarsson26
Joachim Björklund26
Redouane Drici26

Flest mål

SpillerMål
Mons Ivar Mjelde13
Per Hilmar Nybø12
Tore Hadler-Olsen8
Marek Filipczak5
Einar Arne Roth4

A-lagsstallen 1990

Tore Hadler-Olsen
Mons Ivar Mjelde
Olafur Thordarsson
Joachim Björklund
Redouane Drici
Thomas Gill
Einar Arne Roth
Per Hilmar Nybø
Roy Wassberg
Marek Filipczak
Lars Moldestad
Atle Torvanger
Per Egil Ahlsen
Roar Fredriksen
Marek Motyka
Henrik Biørnstad
Cato Grønnern
Kjell Erik Mjøs
Sondre Jensen
Ketil Elvenes
Øystein Røssevold
Gjert Berntsen
Jan Eivind Brudvik
Se full oversikt