2015: Tilbake i Tippeligaen

2015: Tilbake i Tippeligaen

Branns opphold i landets nest øverste divisjon ble heldigvis kortvarig. Tre runder før slutt var opprykket til Tippeligaen endelig.

I manges øyne var det nok en selvfølge at Brann skulle ta en av de to plassene som ga direkte opprykk. Internt visste alle at det kom til å bli en gedigen oppgave. Én av grunnene var at laget hadde tapt svært mange kamper det siste halvannet året, og måtte snu en vond trend. Det andre var det som møtte Brann på motsatt banehalvdel.

På bortebane arrangerte hjemmelagene årets store happening hver gang Brann kom på besøk. Det var fullsatte tribuner, stor stemning, heltente hjemmelaget som så på dette som sin cupfinale og la ned et enormt arbeid. Det ble ikke enkelt å vinne.

På Stadion la motstanderne seg lavt, og stort sett hver eneste kamp ble en tålmodighetsprøve både for Branns spillere og for publikum.

Det begynte ikke bra. Rikard Norling trente laget ned i 2014, men fikk fornyet tillit. Han klarte dessverre ikke å få mannskapet til å fungere, og etter 1-4 borte for Levanger i mai valgte klubben å gjøre et skifte. Laget lå da på 10. plass, og en ny trener overtok.

Valget falt på den tidligere Hødd-treneren Lars Arne Nilsen. Han fikk resultater fra første dag, og med unntak av et sviende 0-4-nederlag for Sogndal på Stadion klarte laget å stanse elendigheten.

Etter 21. juni spilte laget 15 seriekamper uten å tape, og tre runder før slutt var returen til Tippeligaen et faktum. Opprykket skjedde en onsdagskveld uten at Brann selv spilte. Sogndal slo Kristiansund og hjalp dermed Brann opp.

I en sesong med stigende form etter trenerbyttet var det mange spillere som sto frem. Kaptein Vadim Demidov ble viktig. Nye spillere som kom i sommervinduet, som Sivert Heltne Nilsen (VIF), Ruben Kristiansen (VIF), Steffen Lie Skålevik (Nest-Sotra) og Amadaiya Rennie (Hammarby) gikk alle rett inn på laget etter ferien og var sterkt involvert i opprykket.

Da disse kom til klubben gikk flere ut. Marcus Pedersen var ingen suksess, og returnerte til Strømsgodset. Erdin Demir ble solgt til belgisk fotball mens Jakob Orlov ble utleid til svenske Hammarby. Gode spillere, alle sammen, men i praksis viste det seg at stallen ble riktigere sammensatt med de endringene som ble gjort.

Til tross for at Brann hadde rykket ned til OBOS-ligaen, som den gamle 1. divisjonen ble kalt, så sviktet ikke publikum. Det var, tradisjonen tro, nesten fullsatt på Stadion 16. mai. Det var over 15.000 tilskuere i serieavslutningen og over 14.000 i derbyet mot Sogndal. Til slutt ble snittet på over 10.000 per kamp, noe som er rekord i landets nest øverste divisjon.

Etter sesongen ble trener Nilsen belønnet med en ny treårskontrakt, ut 2018.  

17

På denne dag i 2003

i 2003 kom Kenneth Storvik ut fra pensjonistenes rekker og signerte for Brann etter å egentlig ha lagt opp.

17. januar 2003

Flest kamper

SpillerKamper
Erik Huseklepp34
Amin Nouri33
Bismar Acosta32
Azar Karadas30
Kristoffer Larsen30

Flest mål

SpillerMål
Erik Huseklepp10
Alejandro Castro6
Kristoffer Larsen6
Jakob Orlov5
Marcus Pedersen4

A-lagsstallen 2015

Erik Huseklepp
Amin Nouri
Bismar Acosta
Azar Karadas
Kristoffer Larsen
Kasper Skaanes
Fredrik Haugen
Vadim Demidov
Kristoffer Barmen
Jonas Grønner
Alejandro Castro
Erdin Demir
Piotr Leciejewski
Eirik Birkelund
Jakob Orlov
Fredrik Pallesen Knudsen
Ruben Kristiansen
Steffen Lie Skålevik
Kenneth Udjus
Sivert Heltne Nilsen
Amadaiya Rennie
Marcus Pedersen
Alex Horwath
Erlend Hanstveit
Emil Hansson
Oliver Rotihaug
Viljar Vevatne
Fredrik Heggland
Mathias Raum
Se full oversikt