1975: Tilbake i toppen

1975: Tilbake i toppen

Brann tok sin første medalje i toppserien siden gullet i 1963.

Billy Elliot viste seg å være en sterk og kontroversiell leder. Kniksen sluttet på grunn av ham, og flere av folkene i styre og stell fikk bryne seg på engelskmannen. Men resultatene i hans tid var bedre enn på lenge. Og en slags stabilitet var kommet i laget. Anført av Egil Austbø var 1975-utgaven av Brann et solid lag med solid backing i en stadig voksende publikumsmasse.

Så endte det også med sølv, etter nok en sterk høstsesong. Sølvet ble sikret med 2-0 over Rosenborg på Stadion i siste kamp, men stygge 1-5 for Viking i Stavanger i tredje siste kamp vippet gullet i Vikings favør. Viking ble seriemester med 30 poeng, mens Brann endte på 27.

Dette var sesongen da også Os, anført av den tidligere Brann-spilleren Erik Just Olsen, var oppe i det gode selskap en stakket stund. Før de ble sendt ned igjen til 2. divisjon uten en eneste seier i toppserien.

I cupen ble det overraskende tap for Vard i 4. runde. Vard fortsatte imidlertid å overraske i kvarten og semien også, og gikk helt til finalen på Ullevaal, der det ble tap for Bodø/Glimt.

Både Helge Karlsen og Frode Larsen spilte landskamper dette året, henholdsvis 8 og 7, og Brann var blitt et stabilt topplag igjen.

Fasit: 36 kamper, 15 seire, ti uavgjort og elleve tap.

Og juniorlaget ble norgesmester igjen. Var en ny gylden årgang på vei inn på A-laget, slik tilfellet hadde vært med juniorlaget fra slutten av 1950-tallet?

Alpinistene forsynte seg grovt av premiebordene, og Brann fikk flere kretsmestere i yngre avdelinger.

Teksten er hentet fra boken ”Sportsklubben Brann – 100 år med tro, håp og kjærlighet”, skrevet at Atle Nielsen og utgitt på Schibsted Forlag i 2008

17

På denne dag i 2003

i 2003 kom Kenneth Storvik ut fra pensjonistenes rekker og signerte for Brann etter å egentlig ha lagt opp.

17. januar 2003

Flest kamper

SpillerKamper
Egil Austbø26
Helge Karlsen26
Steinar Aase26
Frode Larsen25
Tore Nordtvedt25

Flest mål

SpillerMål
Bjørn Tronstad12
Steinar Aase9
Endre Blindheim8
Frode Larsen4
Egil Austbø3

A-lagsstallen 1975

Egil Austbø
Helge Karlsen
Steinar Aase
Frode Larsen
Tore Nordtvedt
Bjørn Tronstad
Atle Hellesø
Neil MacLeod
Atle Bilsback
Jan Knudsen
Per Egil Pedersen
Endre Blindheim
Rune Pedersen
Jan Erik Osland
Bjørn Dahl
Torstein Andersen
Oddvar Træen
Tom Tronstad
Se full oversikt