
Den historiske rekord-sesongen
Klubbrekord i seire på rad. Poengrekord. Målrekord. Vanvittig tribune-kok. Første år med kvinnelag. Historisk «The Double». 2022 ble et enestående år i Brann-historien.
- NB: Statistikker, kamper etc er ikke oppdatert for 2022-sesongen. Det kommer på et senere tidspunkt.
2022 startet med at Branns herrelag nettopp hadde rykket ned, etter et skrekkelig 2021 som ble avsluttet med en av de mest dramatiske kvalifiseringskampene i norsk fotballhistorie.
Supporterne slo likevel ring rundt klubben, kjørte på med kampanjer og mobiliserte voldsomt i forbindelse med partoutkortsalget. Budskapet at «OBOS med Brann er større enn Eliteserien» tapetserte sosiale medier, og lyktestolper rundt om i Bergen. Også klubbens samarbeidspartnere ble med ned i OBOS med uforminsket støtte.
2022 markerte også året da Brann for første gang i historien fikk et kvinnelag i fotball, da regjerende seriemester IL Sandviken Toppfotball spilte med Branns farger, logo og drakter for første gang den sesongen. Og på samme måte som supporterne mobiliserte rundt herrelaget, omfavnet de kvinnelaget fra første stund.
For begge lag kunne ikke året gått bedre, der herrelaget sikret et suverent opprykk og damene vant det de kunne vinne av nasjonale turneringer.
Året sesongoppsummering blir den første i Brann-historien som inneholder to lag, og for at det ikke skal bli for uryddig å følge kronologien begynner vi med herrelagets sesong.
Herrelaget:
For sesongen i OBOS-ligaen kunne knapt gått bedre, og opprykket var sikret allerede tidlig i september, og rekord på rekord sto for fall.
Men veien dit startet kronglete.
Etter nedrykket i 2021 var bare opprykk godt nok for Brann i 2022. Vinterens treningskamper var ikke de aller beste, og det ble tap mot Start i Kristiansand, uavgjort mot Åsane og store deler av laget fikk Covid-19 midt i sesongoppkjøringen. I cupkampen mot divisjonskollega KFUM i mars endte Brann opp med å ryke ut.
Gjennom vinteren kom flere nye ansikter til Brann. Keeper Mathias Dyngeland og anvendelige Vegard Leikvoll Moberg ble hentet. Det samme ble de tre danskene Svenn Crone, Andreas Skovgaard og Frederik Børsting. På slutten av overgangsvinduet ble også angrepsspilleren Niklas Castro hentet fra Aalesund.
I de siste treningskampene før seriestart begynte Brann å vise lovende takter, og både Sogndal og Aalesund ble slått etter overbevisende kamper. Det ble også Ranheim i seriepremieren i Trøndelag.
Brann vant de to første bortekampene, men på Stadion endte det med poengdeling mot både Åsane og Sogndal. Likevel hang Brann med i toppen. De første hjemmekampene hadde også et solid publikumsoppmøte, og i det som ble den første sesongen siden 2019 uten koronarestriksjoner.
Etter en dårlig førsteomgang, i sesongens femte seriekamp, borte mot KFUM kom vendepunktet. Brann snudde fra 0–1 ved pause, til 5–1-seier. Det var starten på en rekke med ni strake serieseire, som bare ble avbrutt av et uavgjortresultat mot Stabæk på Stadion. Så vant Brann 12 kamper til på rad. Et høydepunkt i første del av sesongen var en utsolgt 16. mai-kamp mot Sandnes Ulf, der Brann vant 3–0.
Opprykket var aldri truet, og Brann rykket opp uten å spille selv en mandag tidlig i september. Da var mange spillere og supportere samlet på Nymarksbanen, for å se Brann 2 sin kamp i tredjedivisjon. Da opprykket ble formelt bekreftet feiret spillere og supportere sammen bak målet på Nymark, med bluss, røyk og sang. I den neste hjemmekampen mot Grorud møtte supporterne opp i hopetall på Stadion, og spillerne vartet opp med å feie Grorud av banen med 7–0, og etter kampen var det fyrverkeri.
De 26 første serierundene ble spilt, uten av Brann tapte en kamp. Men tapet måtte komme, og hvor ellers kunne det skje enn borte mot Mjøndalen. Den banen er det klin umulig å vinne på, så også i et år der Brann slo Mjøndalen hele 7–0 på Stadion i mai.
Etter 3–1-tapet i Mjøndalen gjensto det tre kamper, og med seier i alle tre ville Brann ta poengrekorden i OBOS-ligaen. Den gamle hadde Aalesund med 79 poeng, Brann avsluttet sesongen med å ta 81 av 90 mulige poeng, noe som er ny rekord. Rekord ble det også i antall scoringer med hele 95 i tallet. Det ble rekord i færrest baklengsmål med bare 16 innslupne mål på 30 kamper.
Klubbrekorder i kamper på rad uten tap og seire på rad ble også slått.
Supporter-mobiliseringen gjennom året var også uten sidestykke. Over 600 Brann-supportere var på bortekampene gjennom året, et tall som ville vært høyere om ikke bortefeltene Brann ble tildelt hadde hatt større kapasitet. Flerfoldige av Branns motstandere gjennom sesongen satte nye publikumsrekorder, mye takket være det store oppmøtet av Brann-supportere.
På oversikten over tilskuersnitt i hele norsk fotball i 2022 endte Brann på andreplass av alle lag, bare slått av Rosenborg. Snittet endte på hele 10.428.
Da årets skulle oppsummeres stakk Brann av med flere prisen. Mathias Rasmussen ble årets spiller i det som var av kåringer, mens Bård Finne ble toppscorer i OBOS-ligaen. Flere unge bergensere fikk også mye spilletid, og stammen i Brann-laget besto av lokale spillere.
For å toppe et fantastisk Brann-år på herresiden, sikret også Brann 2 seg opprykket til andredivisjon. For første gang siden 2014 skal Brann 2 spille i andredivisjon.
Kvinnelaget:
I slutten av 2021 vedtok både medlemmene i Brann, Sandviken IL og IL Sandviken Toppfotball at sistnevnte skulle gå inn i Brann fra 1. januar 2022.
Sandviken hadde i 2021 tatt seriegull, men kronen på verket med cupgull på Ullevaal uteble.
For at dette ikke skulle skje igjen startet man å forsterke et allerede sterkt lag tidlig på året.
Nora Eide Lie ble hentet fra LSK Kvinner, de islandske landslagsspillerne Svava Ros Gudmundsdottir og Berglind Björg Thorvaldsdottir kom også inn. Det samme gjorde midtbanespiller Therese Sessy Åsland og keeper Hanne Larsen.
Før seriestart spilte laget en rekke treningskamper, og resultatene og prestasjonene der var gode.
Seriestarten ble borte mot Røa, en kamp Brann vant overbevisende 5–2. I den første hjemmekampen som Brann på Stemmemyren var det duket for lokaloppgjør mot Arna-Bjørnar. Nærmere 1000 tilskuere tok turen, og Bataljonen stilte med bannere, flagg og sang gjennom hele kampen. På banen feide Brann naboen av banen, og vant hele 7–0.
Brann fortsatte seiersferden, dog ikke med like store marginer i de kommende kampene. Brann vant 12 av de 13 første kampene. Rekken uten tap stoppet på Lerkendal, der Rosenborg vant 1–0. Men kampen før, mot Vålerenga på Stadion, ble et av sesongens store høydepunkter.
Det ble den første kampen kvinnene spilte på Stadion som Brann, og det ble satt publikumsrekord for en klubbkamp i norsk kvinnefotball søndagen tidlig i juni. 10.582 bergensere og striler tok turen og fikk se Brann slå tittelutfordrer Vålerenga 1–0 på Stadion.
Da Toppserien tok knappe to måneders EM-pause gjennom sommeren, ledet Brann serien. Sommer betyr også at overgangsvinduet åpnet, og gode prestasjoner gjorde at flere av Branns spillere ble interessante for andre klubber. Toppscorer Elisabeth Terland reiste til Engelske Brighton og Berglind Björg Thorvaldsdottir ble solgt til PSG. Inn kom lokale Rikke Nygard som ble hentet fra Vålerenga, og australske Tameka Yallop kom kom inn.
Men det var ikke bare Branns spillere som hadde markert seg. Trener Alexander Straus ble hentet av tyske Bayern München denne sommeren. Nyansatt sportslig leder, Olli Harder, endte opp med å ta over rollen som hovedtrener midlertidig ut sesongen.
I sommer skulle også Brann prøve å kvalifisere seg til gruppespillet i Champions League. Først gjennom en mini-turnering i Serbia, der Brann slo ut både tyrkiske ALG Spor og vertslaget Sparta Subotica. I den siste og avgjørende kvalifiseringsrunden møtte Brann svenske Rosengård til dobbeltkamp. På Stadion endte det 1–1, mens svenskene ble for sterke i bortekampen og snøt Brann for et mulig gruppespill.
Men skuffelsen over å ikke komme til gruppespillet i Champions League måtte Brann raskt riste av seg. For det var fremdeles to mulig titler å vinne resten av høsten med serien og cupen.
Brann avsluttet det omdiskuterte grunnspillet på tabelltopp, og sikret seg seks poeng inn i sluttspillet. Rosenborg tok med seg fire, Vålerenga to og Stabæk startet med null poeng i sluttspillet. Der møtte de fire lagene hverandre to ganger, hjemme og borte, og den som endte med flest poeng til slutt ble kronet som seriemester.
Brann gikk ubeseiret gjennom sluttspillet og i nest siste serierunde ville seriegullet bli sikret med seier borte mot Rosenborg. Der vant Brann 2–1, og med det kunne de nybakte seriemestrene reise hjem til Bergen og bli hyllet på Hotell Norge av de fremmøtte supporterne.
To uker senere ventet Stabæk i cupfinalen på Ullevaal, og et revansjelystent Brann ville revansjere fjorårets tap mot Vålerenga. Brann tok ledelsen etter en halvtime, og ledet 2–0 til pause. Stabæk reduserte i andre omgang, men Brann hadde en 17-åring som ble finalens store spiller. Med sitt andre og Branns tredje i finalen, avgjorde Signe Gaupset kampen.
I tidenes første sesong med kvinnelag i Brann kan man se tilbake på seriegull, cupgull og en mottakelse fra publikum man aldri har sett maken til i norsk kvinnefotball. Tilskuersnittet i serien, inkludert kampen på Stadion, endte på 1843. I tillegg var det over 6000 på CL-kvalifiseringen mot Rosengård i september.
Fra 1. januar 2023 er SK Brann Kvinner og Sportsklubben Brann offisielt fullfusjonert til én klubb.